Stalen kozijnen

Stalen kozijnen waren tot aan de jaren 60 van de vorige eeuw heel populair, vooral onder de rijke mensen. Het was een manier aan te laten zien hoe rijk je was als je je exclusieve huizen voorzag van stalen kozijnen. Kunststof kozijnen waren nog niet op de markt en houten kozijnen waren niet sterk genoeg en gingen amper 10 tot 15 jaar mee. Stalen kozijnen waren hierdoor ook populair vanwege de lange levensduur, ruim 50 jaar. Alhoewel stalen kozijnen het duurste soort is op de markt, zijn er mensen die toch gaan voor dit soort vanwege de vele voordelen. Deze voordelen zijn:

  • unieke uitstraling
  • sterk materiaal
  • goede isolatie
  • onderhoudsarm

Unieke uitstraling

Stalen kozijnen hebben en mooie, unieke uitstraling. De slanke en strakke profielen geven een robuuste en stoere look aan het interieur. Het is daarom ook een echte eyecatcher in oude en industriƫle panden. De kozijnen krijgen een laklaag of coating en zijn verkrijgbaar in ieder gewenste kleur. Het voordeel van de slanke profielen is dan ook wel de optimale lichtinval in de woning.

Sterk materiaal

Hoewel de profielen slank zijn, kunnen stalen kozijnen grote raampartijen dragen. Staal is een krachtig en duurzaam materiaal. Stalen kozijnen kunnen 60 minuten brandwerend zijn en hiermee de maximale brandveiligheid bieden voor je woning. Hiernaast zijn ze inbraakwerend en hebben een lange levensduur, soms langer dan 50 jaar.

Goede isolatie

Hoewel de uitstraling heel fortuinlijk was, schoten stalen kozijnen tekort op het gebied van isolatie. Stalen kozijnen hebben zich door de jaren verbeterd en zijn niet prima voorzien van goede isolatie. Zo worden er luchtkamers, een koudebrugonderbreking of een laag met isolerend materiaal, aangebracht om de isolatie te optimaliseren. Ook wordt een buitenkozijn voorzien van een zinklaag, die het kozijn beschermt tegen diverse weersomstandigheden. Stalen kozijnen die niet geisoleerd zijn, worden enkel nog binnenshuis geplaatst en zijn niet meer geschikt als buitenkozijnen.

Onderhoudsarm

Stalen kozijnen zijn zo handig in gebruik en vragen zelden om onderhoud, zoals schilderwerk. Eens per jaar is een goede schoonmaak voldoende om de kozijnen schoon te houden. Let wel op dat je geen bijtende schoonmaakmiddelen of schuursponsjes gebruikt voor de schoonmaak, omdat deze het kozijn kan aantasten.