Rotte kozijnen

De grootste oorzaak van houtrot is bijna altijd binnendringend vocht. Wanneer je niet ingrijpt zal het rotten gewoon doorgaan, ondanks een nieuwe verflaag op de kozijnen. Houtrot kun je soms verhelpen, maar soms is het vervangen van de kozijnen met een goed geïsoleerde HR-glas de uitkomst.

Het ontstaan van houtrot

Wanneer ramen en deuren niet in een zekere spelling in het kozijnen passen, kan een te kleine water vasthouden. Het is daarom verstandig om bij houten kozijnen met regelmaat het hang- en sluitwerk te controleren op functionaliteit. Anders kunnen de ramen en deuren op een gegeven moment doorzakken, wat ervoor kan zorgen dat wrikkend openen en sluiten de verbindingen opent en het hout van het kozijn zult beschadigen.

Let op: dicht naden!

Houtverbindingen die open staan vergroten de kans op vocht indringing, wat leidt tot houtrot. Voor een goede hechting kun je de naad tot circa 4 mm bij een diepte van circa 8 mm vergroten om het reparatiemiddel goed aan te kunnen brengen. Vervolgens is het handig om de naad onder een hoek van 45 graden open te hakken. Het niet behakte deel van de naad kun je netjes schoon schuren met een schuurpapier. Met gebruik van een föhn kun je vuil wegblazen en het houten drogen. Als laatst dicht je de naad met het reparatiemiddel.